Day 10

Day 10

Assalamualaikum

Sana sini sibuk ucap selamat tahun baru. Saya tak mahu ucap selamat tahun baru lah. Saya nak teruskan mengira countdown untuk birthday saya. Haha. Berciri selfish di situ. Tapi tak apa.

Esok cuti. Bererti boleh bangun lambat. Saya dan Diyana dua-dua malas bangun untuk kelas pagi. Pagi tadi bangun jam 8.47. Hebat! Tapi sila jangan begitu semester depan. Tak tau kenapa winter sem ni sangat malas bangun. Padahal summer sem dulu paling lambat pukul 7.40 dah keluar rumah. Alasan sejuk? Ceh alasan dah basi. Dah senior ni bawak-bawak la alasan elok sikit. Bukan baru setahun dua merasa sejuk.

Result dah keluar hari ini. Diam terpaku. Tapi tak berapa ada complaint banyak sebab in a way I sort of knew this was coming. So mesti terima dengan hati bersyukur. Lagipun since I made up the decision untuk amik abeek I promised myself that it would be ok to not get excellent result. I don't want to be so strict. Doing abeek alone is already hard without me pressuring myself to do outstandingly in all subjects. So it's ok =)

Hari tu, sebab saya tak berapa ada benda nak dibuat, saya pergi google gambar makanan. Haha! Bukak website KFC dan menjamu mata dengan hidangan-hidangan ayam goreng yang ada. Bukak website McDonalds dan menjamu lagi mata dengan double prosperity burger. Mata je yang kenyang pun tak apa. Haha. Pathetic? Agak la.

Tak ada apa nak cerita sebenarnya. Macam bosan? Ya, sikit. Dah la. Nak tergolek kejap.

Assalamualaikum

Day 6

Day 6

Assalamualaikum

Sepatutnya saya kena sambung bermain kira-kira matrices sebab Isnin ada exam (ya, exam!) tapi update blog pun harus juga lah. Kalau tak nanti readers semua lari. Haha. (Cik Nurul, I dah seminggu lebih tak dapat bukak blog u T.T~ ok, macam tak berapa ada kena-mengena dengan perenggan ni)

Pertama sekali sebelum memblog aktiviti dari entry lepas sehingga entry ni sewajarnya saya ucapkan jutaan tahniah pada leader Scarsion di atas perkahwinan beliau. Kepada Scar if u r reading this : walaupun aku x dpt dtg but still gz lider. u know how happy i am for u. dan sebab ko langkah bendul, ape lagi, bak meh bayaran langkah bendul. haha. Kidding. I am happy he's married of course. But then again there's this weird feeling of losing a friend kan. I feel the same way towards all my friends I think.

Ok. My last post is about day 2 kan. Day 3 is no better. Day 4 and 5 saya cuti. Haha. So today ialah first weekend. I spent the past days studying Linear Algebra sebab 1st exam ialah pada hari Isnin. Only this morning saya ke gymnasium tempat Moshitta main badminton. Saya jalan kaki lalu kawasan KUMC (stands for Korea University Medical Centre), panjat bukit lalu di kawasan orang korea adakan upacara kematian, lalu di kawasan College of Medic, College of Nursing dan yang seangkatan dengannya, jalan lagi memanjat kawasan bukit yang kiri kanan berhutan. Tak ada sangat kereta lalu lalang. Up to one point saya dah cuak. Saya sesat jalan ke? Jalan tu serius sunyi dan serius sangat hutan. Wuwuwu. The last time saya jumpa signboard showing I was on the right track. It said go straight untuk ke stadium, gymnasium and ice skating rink. Er did I tell you ek our school has our very own skating rink? Too cool, right? Ok back to point. Sebab saya cuak amat, sambil saya jalan saya keluarkan cellphone dan try call Moshitta. Tapi beliau tak angkat-angkat. Confirm lah kan. Siapakah yang sambil main badminton sambil jawab telefon? Tapi saya jalan terus juga. Nak patah balik macam dah sangat jauh ke dalam. Jalan lagi dan lagi dan lagi dengan cuak until di celah rimbunan pohon saya nampak the green fence of the stadium. Hela nafas lega. Akhirnya.

Er tu baru cuak yang pertamalah. Gymnasium sekolah kami ada 6 tingkat. 3 tingkat di atas dan 3 tingkat bawah tanah. Saya tak tahu gymnasium tingkat mana yang ada gelanggang badminton, all I know it's one of the underground floors. Jadi saya ke satu-satu tingkat. B1. Gelap. Tapi saya beranikan diri jalan dalam gelap, only to find the gymnasium at that floor empty. Turun B2. Gelap juga. Jalan lagi dalam gelap sampai jumpa pintu gymnasium yang tertutup rapat. Turun B3. Baru terang-benderang. Dengar bunyi shuttlecock bertepuk-tampar dengan raket. Seriously waktu saya di B1 dan B2 I was thinking camne kalau saya nak naik atas balik semula, tapi lift tu ada kat tingkat 3? Kena ke saya tunggu seorang diri kat bawah tu dalam gelap sampai lift turun balik. Sekolah yang besar memang sangat mencuakkan. Sekian.

Anyways, after Asar saya dan Moshitta bergerak ke Dongyang untuk celebrate birthday Mekdi. Er kami celebrate awal sebab birthday dia nanti, which is on the 30.12, kitorang tengah busy dengan kelas. So I gave her her birthday present early. We ate some exotic cuisine (haha!) and then ke CanMore for cakes, hot choco and the must-have-potato wedges. Mekdi ordered herself Mango Strawberry Juice. I always have a good time hanging out with the juniors, mostly because it's a good feeling to be around younger ones and listen to their dreams and thoughts about life. Something different from what I hear everyday. And today's topic, apart from exotic cuisine, is obsession of eternal youth. Ahaha. Gila berat tajuk. Especially for Mekdi yang baru nak mencecah 19 tahun (she's a year younger than those in her batch).

Conclusion? Today is great. Gambar? Takde. Saya tak berapa ada perasaan nak mengambil gambar setiap kali saya keluar hang out. Lagipun saya memakai baju yang sama dengan apa yang saya pakai pada hari-hari biasalah. Nantilah tunggu dinner on 26th January dengan Mekdi again at Todai, I'll try wear something special.

Assalamualaikum

Day 2

Day 2

Assalamualaikum

Hari kedua winter semester. Nama pun winter semester kan. Sejak hari satu lagi dah sejuk. Bukan sejuk biasa-biasa. Tapi sejuk standard untuk winter. Wuwuwu.

Malam tadi snowing dengan agak lebat. Maka lepas main badminton Moshitta ajak saya keluar. Kata beliau "saja-saja gi minum sambil tengok salji." Eceh. Bunyi macam gi lepak mapley minum teh ais jek la kan. Oh tapi tidak. Kami lepak di Coffee Bean bertemankan choc fudge cake, hazelnut latte dan caramel latte.

This morning saya bangun dengan sangat malas pada jam 8.30. As guessed macam dah lambat la kan time gi sekolah tu dan ya jalan yang licin melambatkan lagi saya yang dah lambat ni. Bila sampai pintu belakang sekolah salji masih penuh dari atas sampai bawah. Pakcik cleaner tengah menabur-nabur garam. Wuwuwu. Kalau saya ada pelampung dah lama main slide dari atas turun ke bawah smpi Hana Square. Speaking of Hana Square, apa barang padang yang berumput hijau sepanjang masa walaupun pada waktu winter macam Ulsan University ada. Hana Square punya square kat atas tu (not the square complex underground) was gorgeously white. Macam a fluffy freshly spread duvet. Unluckily my cellphone is in my bag and it was 5 minutes before class start.

Anyways it is still a long way to go until winter semester is over. Kelas english saya sama bosan dengan kelas linear algebra but let's make the most out of it. After all I need the A+ badly.

Till then =)

Assalamualaikum

Impian

Impian

Assalamualaikum

Saya ada impian. Saya harap bila saya kahwin, hantaran akan dibuat dengan tangan saya sendiri.


Saya ada impian. Saya harap bila saya kahwin, kek hantaran saya akan dibuat oleh saya sendiri.


Saya ada impian. Saya harap bila saya kahwin, bakal suami saya akan pakai baju yang dijahit oleh saya pada hari nikah.

Saya ada impian...


photo courtesy of ayie67

Rainy Wednesday

Rainy Wednesday

Assalamualaikum

Rentetan wishlist yang telah dibuat tersebut, ramai orang lain yang rambang mata pulak. Haha. Nvm. Anda pun boleh beli kalau mahu. Tapi sila jangan pakai pada sama hari dengan saya. Anggaplah post itu tolong mempromo syarikat-syarikat berkenaan. Dan saya ini tidak berbayar. Haha.

Hari ini bangun lambat. Hujan renyai di luar kot. Waktu menggeliat bangun, leher ada sikit sakit. Er leher pulak. Tangan hari tu sudah eloklah. Itulah. Kalau Malaysia ada musim sejuk, tentu ada pepatah melayu yang berbunyi "Jangan bermain dengan air, kelak memakan diri." Haha. Teringat zaman saya dipaksa berlumba lari di sekolah rendah. Malam itu confirm kaki lenguh yang sakit sampai tak boleh tidur. Dan Kak Sal akan tersengguk-sengguk di tengah malam picitkan kaki saya sampai saya tertidur. Err.. Lama tak jumpa Kak Sal....

Ok. Tamat sesi emosi. Semalam berjaya mendownload norton commander beserta game pipe mania dan volfied. Er haha. Tak ada game yang boleh melawan game zaman kanak-kanak lah. Lebih-lebih lagi kalau game yang dimainkan secara kejeshameee (kerjasama in Ardini's dictionary. tatabahasa Ardini dahsyat lah) dengan adik beradik seperti game Corridor 7. Satu game. Satu pc. 3 orang main. See. Siapa kata main computer game zaman dulu tak ada interaksi dengan orang lain?




This is this semester's collection stacked next to my study desk on top of last semester's textbooks. Quite a lot kan? Secara tiba-tiba bill Kyobo menimbun depan mata. Haha. Walaupun beli sikit-sikit, but total add up mampu membeli sepuluh helai baju dalam list tersebut. Haha. Ok, lain dengan gossip girl, ini adalah cerita budak berumur 12 tahun. Mungkin kamu kata saya lame. Entah apa-apa jek tak layan gossip girl. Er hello, saya kenal gossip girl sebelum kamu kenal gossip girl. Iaitu pada zaman gossip girl cuma adalah buku novel di rak buku Kyobo. I had 5 ke 6 of the earliest ones. But as much curious I was to know if Blair actually got to go to the prestigious college that she wants to go to (I super forgot what college it was. that story was like 3 years ago to me, when I was still in Daerim) I found that the story is too adult-ish. And too much cursing. Which is bad. Anyways, the summer collection is the latest one and P.S I Loathe You will come out next February.

Tapi... buku yang saya kena beli next ialah Fundamentals of Engineering Thermodynamics by Moran and Saphiro, Mechanism Design : Analysis and Synthesis from Prentice Hall and Fundamentals of Materials Science and Engineering by WD Callister Jr. Hahaha. Buku teks. Saya harap buku teks tersebut akan sehebat buku teks programming saya atau buku teks chemistry saya yang tak jemu dibaca. Janganlah seperti buku teks solid mechanics yang nak baca satu ayat-ayat pun menangis-nangis dibuatnya. Tapi let me just say this one thing, ppt slides notes are NOT easier to read. At least not when it was not made by you. Saya rather baca buku teks yang tebal itu dari baca ppt notes.

Er post lepas ni mungkin akan pergi menjawab dua survey dari Chika dan Kiki. Sebelum tu tertarik mengulas survey di blog Cik Saida. Ada satu soalan bertanya nyatakan 7 perasaan ketika keluar dengan lelaki yang diminati. Err. I sooo know the feelings. Especially kalau kita minat lelaki itu and he is yet to know kita minat dia. Been there done that. One major feeling is EXCITED. Macam sangat banyak giggling with my friend. Ya kami bukan keluar berdua waktu itu. Rearranged movie tickets before distributing it so that his seat was next to mine. Haha. Got lost on our way home. And woke up late the next morning and lazed in bed for hours savoring the feelings from the previous day. And in case you are wondering, yeah I did ask him out. Only that it was with a bunch of other friends as well so he didn't really think I got something towards him kot. Haha.

Another long post kan? Haha.

Selamat pengantin baru Kak Awin and (abg?) Zainee. Well he's my brother in law sekarang kan? But still........... Do I call Tahir 'abg Tahir' ek? Hendak gelak secara banyak tapi tak boleh. Haha. Anyways, selamat pengantin baru. I'll be crashing your house next. Haha.

Assalamualaikum

Birthday Wishlist

Birthday Wishlist

Assalamualaikum

As always, birthday wishlist is up. Sorry a bit late. Selalu saya up kan a month before birthday. Anyways, saya ada kata nak memenuhkan wishlist dengan senarai baju for new wardrobe kan? So here goes! I just hope tak ada orang yang membeli benda yang sama. Else I got 2 same clothes to be worn. Everything with link except the first one is from interpark.com. Dan kamu semua tahu saya memakai saiz paling kecik there is :D

plaid one-piece - minus the fur!
long-sleeved denim one-piece -*scream*
two more denim one-piece -the first one and the last one. btw, i did not plan to have any denim pun. it just caught me
polka-dot one-piece -the one in black please
beige colored one-piece -heart this one
light-colored plaid one-piece -no yellow! I already have too many
chiffon one-piece -I could do with something more feminine. First pattern please
M677-brown/red, JS038-grey/beige, JS061-khaki brown, M585 gray, M548 dot black -one link, five types of clothes.
long white blouse -heart this
black plain one-piece -in black of course
blue polka-dotted white one-piece -simple is cool
three-quarter-long-sleeved one-piece -both olive green and black is cool. double heart!
short-sleeved 'serious' one-piece -i cannot forever wear something teenage-like kan? i pick blue
another 'serious' one-pieced -red ones. i should start finding pants to wear with these
ribbon, polka dotted one-piece -white with black polka dots
plaid one-piece -any color. XS. even so still too long, I'll need to bring it to 세탁소. heart!
checked one-piece -blue and heart!
sleeveless one-piece -ALL COLORS. TRIPLE HEARTT!!
short-sleeved one piece -in pink please
flower-printed one-piece -both colors. double heart!
satin one-piece -navy
plain chiffon one-piece -pink. heart!
any sneakers from converse
vouchers from YeongPung Mungo for next year's textbooks T.T

for those in Malaysia : can I have anything from littleblackbook please? or lunch at anywhere fancy :D

And as always NO TEDDY BEARS!

Thank you in advance.

Assalamualaikum

Jenis-jenis Tenaga

Jenis-jenis Tenaga

Assalamualaikum

Belum akan menyambung post di bawah tapi mahu memperkenalkan anda kepada jenis-jenis tenaga. Sebab saya ialah pelajar kolej kejuruteraan, maka tenaga adalah sangat signifikan dalam kehidupan saya.


Jenis-jenis Tenaga yang digunapakai oleh Farini

Pada hari-hari biasa persekolahan

1. Tenaga berjalan kaki ke sekolah.
5 minit kalau sudah lambat. 15 minit kalau saja-saja jalan lambat-lambat. Kadangkala berlari mengejar lampu isyarat lintasan belang kalau lampu tersebut berwarna hijau.

2. Tenaga memikul beg sekolah
Paling berat ialah buku teks solid mechanics yang dipikul pada pagi hari Jumaat. Tetapi pada hari-hari kebiasaan yang lainnya hanya menjinjing beg tangan yang berisi telefon bimbit, beg duit (atau lebih pada beg kad kerana tak selalu ada duit, cuma ada kad), iPod Touch sebatang pensel untuk menulis, dan sebatang pen untuk menanda kedatangan serta membimbit sekeping fail berwarna purple.

3. Tenaga menolak pintu-pintu kaca yang berat.
Contohnya pintu Hana Square, pintu Science Library, pintu College of Engineering dan pintu Innovation Hall. Pada hari sejuk akan menggunakan seluruh badan untuk menolak pintu-pintu tersebut. Sebab taknak keluarkan tangan dari kocek. Kalau kelas di College of Science atau lab tak ada menggunakan tenaga ini sebab pintu-pintu banguna tersebut sentiasa terbuka luas.

4. Tenaga menahan diri dari mengantuk di dalam kelas
Lebih-lebih lagi kelas Production Engineering. Tak boleh handle woo. Tenaga ini tak berapa digunapakai sewaktu lab. Sebab kalau mengantuk dalam lab nanti bakal membawa padah.


Pada hari-hari cuti persekolahan

1. Tenaga untuk berjalan keliling Seoul
Naik turun tangga subway station adalah satu senaman yang boleh membakar kalori dengan sangat banyak. No wonder orang Korea jarang-jarang ada yang obese. Nak naik Anam Station tu pun kalau silap langkah boleh pengsan.

2. Memikul buku-buku yang dishopping
Buku tersebut tak ada tebal macam buku teks. Jangan risau. Tapi kalau dah 6 buah dipikul ke hulu ke hilir, tambah pula tangan kanan menjinjing ayam dan tangan kiri menjinjing 3 biji kebab, tenaga ini boleh juga memakan diri.

3. Membasuh baju pada ultimate laundry day
Hari yang menyebabkan anda tertanya-tanya kenapakah baju anda sangat banyak.

4. Pergi ulang-alik ke kedai membeli barang dapur serta memasak
Pergi kali pertama membelikan potato chip untuk diri sendiri, hadiah sebab rajin. Pergi kali kedua, diri dah menangis-nangis sebab letih, maka membelikan diri aiskrim coklat sambil memujuk, "Takpe, takpe. Sikit je ni."


Semalam orang UniMAP tu kata, the best job bagi dia ialah pensyarah. Tapi bagi saya, the best job ialah student. Don't you think?

Do you actually know how big is a wardrobe for a month? I do. Now.

Tangan macam hendak terbelah-bahagi. Dah memungut simpati dari Moshitta, Zatul dan keluarga di Malaysia. Sekarang mahu pergi tidur.

Selamat Pengantin Baru, Kak Awin =)

Assalamualaikum

Huge Post

Huge Post

Assalamualaikum

Actually I am in the middle of cooking dinner (yeah, DINNER!) but sementara nak tunggu ayam masak, I decided to start writing a post. After all, I did promise Saida a HUUUGE one so that my blog tak nampak bersawang compared to hers. Haha. Today's lunch was nasi beryani from Uthmaniyyah (we had career talk with UniMAP after lunch) and dinner is chicken chop and spaghetti with mushroom soup. Nampak fabulous but sebenarnya sangat mudah dimasak. Ceh.

Examination
I finished exam yesterday at 11.45 a.m. But tak ada pergi buzz atau hang out dengan siapa-siapa. Sebab? I want to enjoy the day on my own. Seriously. I had to entertain myself first before entertaining others. Especially since my Solid Mechanics exam is.. well.. let's just say after Physics, it's another paper that I seriously don't know how to answer. Not that I did not study, I did, but it's just that I went blank, I don't even know which formula to use for which. Well, let's just pray my perfect on-time attendance paid off.

Exam lain?

Oh well, untuk final presentation Creative Design saya rasa it went well. The previous Ahad dihabiskan dengan drawing, designing and researching about Peter Cook and the Archigram. Farini, sila bercakap dalam bahasa Melayu penuh. Er baiklah. Saya berhempas-pulas membuat design agar proposal yang dihantar pada lecturer bakal diterima. Nasib baik saya memang sangat pandai merepek, maka menyiapkan sebelas muka surat proposal dalam satu malam bukanlah kerja berat. Tapi, bila tengok proposal orang lain, macam mahu menangis sebanyak sekotak air susu. Sebab menangis tujuh tempayan semata-mata sebab proposal orang lain macam sangat loser. Baik menangis sebab proposal sendiri lah. Er bukan apa. Orang lain ada yang menghantar proposal sebanyak satu helai. SATU. HELAI. Hendak merungut bukan ada guna pun. Tak apa. Sekurang-kurangnya saya dah berikan projek itu yang terbaik dan saya harap ia sedikit sebanyak menolong markah orang lain dalam kumpulan saya. Yang lain-lain tu terpulang pada homework dan individual term project masing-masing.

Production Engineering exam. Saya memecahkan rekod pada exam ini dengan keluar dari dewan peperiksaan kira-kira beberapa puluh minit sebelum waktu tamat. Sebab? Saya tak pasti saya boleh buat lebih baik dari apa yang saya sudah buat waktu itu. Sebab? Saya lupa formula. Haha. Pada exam-exam biasa, saya akan melepak juga dalam tu seberapa lama yang boleh, in case saya ada idea lain. Tapi saya sangat frustrated waktu itu sampai tak berapa ada perasaan sangat nak lepak dan berfikir lebih lama. Berdoa dan berserah saja pada Allah.

Say yay to Chemistry time! Akhirnya saya boleh buka buku chemistry. Rasa sangat happy. Sebab saya suka chemistry. Er tapi bab 10 sangat susah. Saya bangun pagi dan menghadap buku tersebut. Dan kepala cuma boleh menerima bab 9. Bab 10 dan 11 macam sangat tak mahu masuk dalam kepala. Hati dah meronta-ronta. Tinggal 6 jam sebelum peperiksaan, saya buat keputusan bawa diri. Eh? Ya. Bawa diri keluar belajar sambil minum hot choco dan makan donat. Satu perkara pelik tentang Farini. Kepala saya memerlukan makanan yang sedap untuk berfungsi. The past 3 days saya telah mengecewakan diri sendiri dengan makan entah apa-apa padahal tekanan berada di tahap kritikal, maka bawa diri bersama buku-buku Chemistry ke Dunkin Donut. Tapi Dunkin Donut sangat penuh orang dan saya pun tak berapa ada perasaan nak duduk study di tengah-tengah orang. Seat tepi semua full. Not that Dunkin has that many. Jadi saya pergi Coffee Bean. Makan choc fudge cake dan minum caramel latte yang dah berapa bulan lamanya tak lalu di tekak. Taking my usual seat next to the counter, the only sofa seat in the house, I set up my mini workstation and spent the next 4 hours being immersed in covering the other two chapter. Though the place was constantly buzzing with sounds of people chit-chatting I didn't seem to have any problem concentrating. Satu lagi perkara pelik tentang Farini. I found it extremely hard to concentrate in a very quiet surroundings, say the study room. Sebab saya akan sentiasa strain my ears untuk mencari a source of sound that at least shows signs of life. Anyways alhamdulillah I did well that even Weng Joe suggested me changing my major to Chemical Engineering during lunch today.

Thoughts and Expression. Atau lebih dikenali sebagai sapyo. Kogeb. Higher level. Saya sangat rasa tak layak berada dalam kelas tu. Tengok foreigners lain punya Korean macam mahu menangis. Menangis sebab Korean sendiri sangat tak berapa bagus. Spent the hour frantically writing an essay about globalization. Makin psycho bila tengok ramai student lain siap awal. Hei hei. Apa pun, saya tak ada meletak harapan tinggi sangat pada subjek ni. Tengok saja lah saingan. Bukan mengaku kalah sebelum lawan lah, lebih kepada mengukur baju di badan sendiri. Mungkin in future or in the past, ketika saya masih di SNU or DYTC bergelumang dengan Korean, saya lebih baik dari mereka. Tapi saat itu, saat saya menulis esei itu, saya tak rasa saya lebih baik dari mereka. Apa taknya, waktu itu kalau saya buka balik nota saya di DYTC, saya boleh rasa pening dan nak muntah tengok tulisan Korea yang penuh satu buku. Apa lagi nak menulis esei yang tak kalah di tangan student-student culture dan liberal arts. Saya kan budak engineering yang cuma tahu menulis senarai formula dan menyelesaikan masalah matematik penuh 2 paper.

Saya dah kata kan tentang exam Solid Mechanics tadi. Sila rujuk perenggan satu di bawah tajuk Examination.

Entertainment
Selepas episod examination yang menekan sepanjang minggu ini I decided that I deserved a treat. So membawa kaki dan buku teks Solid Mechanics yang masih dalam beg ke Jonggak. Aik? Kenapa dengan Jonggak? Er tak tahukah? Saya pun baru tahu. Sangat tak tahu macam mana boleh hidup selama 4 tahun di Korea dan menyatakan pernah ke semua kedai buku gergasi di Korea tapi tak tahu ada satu lagi di Jonggak. Kyobo di Kwanghwamun is huge. It is my favorite shopping place of all time. And then there is Bandi & Luni at COEX. Another biiggg bookstore with as much range of english books as Kyobo. But I only found out that connected to Jonggak Station, taking two underground floors of the Yeong Pung Building is the main Yeong Pung bookstore. Believe it or not, it is huge and it has two floors. Ok most of the books are Korean but their english books section is unbelievably impressive as well. Tapi saya ada membership Kyobo which allows me 10% discounts and 3% mileage points. So I think I stick to Kyobo. Haha.

Er macam mana pun tak sampai hati nak terus menulis post yang super panjang. Macam kamu akan bosan baca je. Habiskan sampai sini dulu. Nanti saya sambung dengan tajuk entertainment tersebut and will display my new collection.

Assalamualaikum =)

Rage

Rage
Assalamualaikum
I was sooo mad, I was speechless.
I could feel the heat inside my heart.
Note that the above sentences are past tense.
I just told my heart to calm down.
That I have no right to be mad. Not to anyone.
I don't because I am no better than anyone else.
So, I inhaled deeply.
Assalamualaikum.

Busy

Busy

Assalamualaikum

I did say I'm going to be busy and I am right now. But I just have to take sometimes off the frustrations of not having my drawing tools and having my autocad license expired. The new song is from the movie The Clique. Macam sangat muda kan dengar lagu macam tu. Well, I love the tune and the chorus verse caught me. Something about insecurity of someone whom everyone think is just perfect (read: perfect at one part of life, maybe a lot unperfect at other things). Told you I love these kinds of songs rather than love songs.

Just few things I thought over the weeks.

1. Two more books from The Clique series reached my house. I just found out kyobo let me pay using cellphone bills rather than just online banking. Ouch! I should just watch my spending or I'll end up with a bill of more than 100 000 won next month. Just for the record, my cellphone bill is usually around 30 000won+.

2. I am particularly worried of my health lately. Really. I promised myself I will only eat good food from now on. And with good food I mean homemade food. Even when it's just plain rice and egg. No matter how busy or lazy I am.

3. Lately I have a sweet tooth which made me crave for donuts and cakes more. Hot chocolate is a regular lately and I even have chocolate covered corn snacks. Yesterday I googled pictures of Krispy Kreme, counting days until I am allowed to run to Myongdong and get myself a box of it. In the meantime I just have to settle with Dunkin Donuts. Sigh.

4. I told you I need to renew my wardrobe. A few years ago (haha!) Alin asked me if rm800 is enough to renew a wardrobe. Did I tell you? Back then I told her that would depend on how big the wardrobe is. Anyways, I'm trying to do the same as her. That is using rm800 to renew my wardrobe. I know it's barely enough. Let's say I just buy the necessities. In my case, my necessities will include 2 pairs of new sneakers which will cost up to rm200. Will rm600 be enough for 30 pieces of clothes? Uhm. Not likely.

5. Moshitta, Aqila, Ejat, Amira, Mekdi and I hung out at Kochok's CanMore last night. Had a blast.

6. I desperately need my drawing tools and autocad please. And Dunkin Donut's soft chocolate donut and caramel-and-fresh cream-topped hot chocolate for breakfast. And Chicken Kebabs for lunch and dinner.

Assalamualaikum

Bits and Pieces

Bits and Pieces

Assalamualaikum

1. Kelly, Jiji and Diyana came for sleepover last night. My room had practically turned into their new studio.

2. I'm going to be a loooootttt busy these two weeks. 2 presentation due next week. 1 final presentation and 3 papers for next-next week.

3. I already sketched my hantaran during solid mechanics class yesterday. But no, I still don't know when I'm getting married.

4. I'm totally going to renew my wardrobe for my new final-year look. Alhamdulillah my birthday is coming soon so I can load my wishlist with cheap new clothes which I'll list up much later. *wink*

Assalamualaikum

Itik Terbang

Itik Terbang

Assalamualaikum

Macam dah bosan lah dengar lagu tu kan? SeoNyeo ShiDae pun macam sangat lama lagi akan keluar lagu baru. Mari memberi laluan kepada lagu yang saya gila-gilakan back then in 2004.

Dah dengarkah? Saya nasihatkan jangan dengar. Haha. Lagu ini sangat bising. Dan lebih bising dari Avril Lavigne. Erk. Sejak bilakah Farini mendengar lagu yang sangat bising? Bukankah cuma suka benda berciri pop?

Saya pertama kali dengar lagu ni dari cd burn Jiji. Ouch. Sebenarnya kitorang disuruh menghafal lagu lain. Tapi lagu lain saya pergi dengar. Ini lagu Korea pertama yang saya suka. Basically sebab waktu tu saya cuma tahu sepatah dua perkataan Korea. Dan basically ketika itu apa-apa lagu yang melibatkan perkataan fly adalah semacam sangat best sebab tengah excited preparing nak fly oversea. Er walaupun yang fly dalam lagu ni ialah seekor itik cuma. Haha. Tapi kalau diambil menjadi satu metafora, adalah umpama seseorang yang biasa-biasa tapi ada impian untuk berjaya dan menjadi cemerlang. Macam seekor itik yang mencuba untuk terbang. Er memanglah ada itik yang boleh terbang. Tapi sila assume yang dimaksudkan ialah itik yang tak boleh terbang. Haha.

이렇게 멋진 날개를 펴 =)

Assalamualaikum

Spree

Spree

Assalamualaikum

Hari ni baju baru sampai ke rumah saya. Navy, plaid. To be worn Sabtu ni to Labulabi's Year End Party. Ece =D Orang dah berbudi dengan menginvite kita ke parti, apa salahnya kita berbahasa dengan memakai baju yang baru dibeli ke parti. Kan? Kan? Hakikatnya semalam dah menerawang segenap pelusuk Interpark.com. Er tipulah. Tak mungkin segenap pelusuk Interpark. Gila kah? Sehari suntuk pun belum tentu habis. Saya cuma menerawang ke kategori one-piece sahaja. Tu pun di dalam sub-category mini one-piece. Huweeiii boleh gila nak habis tengok semua one-piece. Ended up dengan 25 choices, and then cut down to 4 based on budget and then sent out for others' opinion. At the end, I got nothing. Haha. The one that arrived today is from Lotte.com. Itu pun Moshitta dah bersuara. Kata beliau apa kata saya tukar tiket flight menjadi duit untuk membeli baju. Boleh beli 600 helai. Er uhh~

Well then just as I thought I'm down with it, sekali baca blog Chika la plak. Dan beliau mengquote littleblackbook. Er apakah littleblackbook? Kata Chika boutique yang macam syurga. Er tipulah. Tak percaya. Takkan lah best macam tu skali. Kata Chika, click sini. Er sini tu maksudnya kat blog Chika sanalah. Pergi click sana. Sekali pergi click. Dan rasa macam nak menjerit. Er wah. Rambang-rambang. Tapi overbudget =( Sangat mahal. Eceh~ Padahal lebih kurang sama jek harga baju kat sini. Tapi kalau kat Malaysia harga baju rm50+ adalah kategori mahal dan out of league sedangkan 15000 won di korea adalah harga yang boleh dipertimbangkan andai baju tu lawa gila.

Sudah. Mood tak ada. Entah pergi mana.

Assalamualaikum

Songs

Songs

Assalamualaikum

Baru mendengar a jumble of songs dari zaman dahulu kala. Ahaha. One thing about Farini : Farini sangat suka lagu berciri persahabatan dan semangat lah. Lagu cinta yang meleweh-leweh macam tak berapa main. Sebab semua macam tipu belaka. Kan dah kata, saya ialah seorang yang sangat realistik tentang relationship.

A few of my favorites :-
1. Crash and Burn - Savage Garden
2. Setia Bersama - KRU & Sheila Majid
3. Di Yi Shi Jian - F4
4. It's On - Superchick
5. Get Up - Superchick
6. Selamat Tinggal Teman - Elite
7. Perfect Day -Hoku

And the list goes on. Nak dengar? Pergilah korek imeem atau youtube. Eheh.

Ok nak pergi makan.

Till then =)

5 Minutes

5 minutes

Assalamualaikum

Selamat pagi. Saya seharusnya dah on my way to Hana Square untuk discussion term project. Tapi air tak panas-panas, maka saya tak mandi-mandi. Haha.

Sebelum bangun tidur pagi tadi mimpi ngeri secara melampau woo. Tidur selepas subuh memang tak elok lah. Jangan tidur selepas subuh.

Membaca blog Chika (blog Chika sama sekali tidak memerlukan promosi ini) saya terperasan sesuatu. Chika semenjak telah bertunang semacam semakin banyak berubah. Dari tshirt dah pakai tunic. Dari tak minum yogurt telah minum yogurt secara banyak sebab encik tunang suruh. Er dua jek. Bukan lah. Dua itu cuma contoh yang saya tahu. Contoh yang Chika sendiri tahu mungkin lebih banyak. Er apa kata next post Chika listkan lah perubahan-perubahan yang telah dibuat. Er haha. Semacam kepoh hal Chika lah pulak kan. Bukanlah. Nak kata tentang saya. Mari membuat persoalan. Adakah saya pun kalau dah bertunang akan berubah begitu? Adakah akan mendengar kata tunang saya dengan sangat dengar dan tak ada bantah membantah walaupun disuruh makan yogurt yang memang saya pandang pun tak mahu? Adakah? Belum tahu. Dan hey, belum akan bertunang. Jangan membuat spekulasi. Saya cuma fikir.

5 minit lagi should start discussion. Er cepatlah panas air. Minggu ni gak pergi complain kat juin (landlord) apesal heater ni kejap ok kejap kong.

Till then.

Long, Hard Day

Long, Hard Day

Assalamualaikum

We finished our Chemistry exams just the night before yet I still feel a heavy burden on my back today. One, I was unable to go back to sleep because I hadn't finish my lab report. Two, I waited for half an hour but still the heater kept getting error thus left me with chilly water for morning shower. Three, no matter how hard we worked we still ended up last to finish the experiment and today it stretched until 1 p.m. Four, I was on my third or fourth spoon of maggi when a fly landed into it, I had to cook a new one. Five, I leisured a bit after summarizing a 6-pages thesis before doing my Asar prayer, thus resulted to me having to walk real fast up to KUMC gate, run from KUMC gate straight down to the intersection at Isaac and walk real fast again to print the summary I wrote and arrive at Liberal Studies Hall 5 minutes before class. Six, the summary I wrote was rejected. When I think about it, it was after all a long, hard day.

But few things cheered me up. I, at last, walked up the small hill I showed you in picture a few post ago. It was beautiful. The leaves were fully red. I wish I had a DSLR instead of just a handphone camera so I can capture the beauty. But then again I don't think I'd make a good-enough cameraperson. Plus DSLR is hyper expensive I had to give up my airfare if I want to have one.

As I walk to school today I remembered the thing Mekdi said a few weeks before when she came over with Lion for a visit. She said something along the line of, "Mesti pernah rasa gak kan? Rasa yang kau-nak-tanya-aku,-kau-la-datang-kat-aku." We were on the subject of why those who got ok marks on exams seem to be a bit different from ordinary people. Now that I think about it, maybe it's true, they had those feelings. But not in a sort of proud, berlagak way, more to they don't want others to go, Ingat-kitorang-nub-sangat-ke? if ever they go fuss around others about something they never asked me about. It's something they learn. That it is extremely sensitive to ask anyone else about how he/she is doing in his/her studies without him/her asking them first.

Alhamdulillah =)

Tomorrow is Pepero

Tomorrow is Pepero

Assalamualaikum

Kan semalam saya keluar ke tesco shopping pepero. Pagi ni bahu macam nak patah. Pepero berat gile. But still saya tak tahu macam mana nak menghantar pepero ke DYTC. Besar kemungkinan akan turun ke sana lah. Tapi tempat lain for e.g HYU tak tahu lagi lah. Meh la datang KU claim pepero masing-masing meh.

Pepero is my mean of appreciations to those who had spent time listening to me, cheering me up, making me happy, and sometimes just for being there in my life. Semalam I almost give up and decided I'll buy chocolates instead. But giving out chocolates would no longer make things special. Lagipun this is for people who had done a lot for me. And it's only once a year that I actually get something for them. Finding pepero with no shortening proved to be no easy feat, especially since lotte decided to add shortening in their already-yummy-without-shortening plain/almond/chocolate-filled pepero. The ones I bought for the junior last year had also added shortening. Duh. I ended up buying and giving out only 2 types of pepero. And I'm sorry if it's not yummy enough. All that matters are the thoughts kan? Er tapi kenapakah ada 2 types of pepero? Bukan kah azam baru hendak menyayangi semua orang secara sama rata? Ada bagi pepero lain-lain? Er ikut sukalah. Penyibuk betul.

Kali pertama I got a pepero from Moshitta. Ehe. We were still at SNU learning language. It was Friday. We had our maths class. Me and one half of the batch in a class, and he is in another half. I was happily descending the staircase, hugging my BIG box of pepero that Bat bought me when I saw him at the vending machine. So I hurried and asked, "Beb, nak pepero." He muttered something but smiled all along, pushed a button and handed me the chocolate-filled pepero from Lotte that came out from the vending machine. (Time tu pepero tersebut masih boleh dimakan.) So that's how I got my pepero first pepero. We were those kind of friends back then. Kawan yang baik.

Gambar pepero kena later lah. Nanti spoil the sport sebab semua orang dah tahu what type I bought. Ehe.

Till then =)

Book Shopping vs Pepero Shopping

Book Shopping vs Pepero Shopping

Assalamualaikum

Hari hujan di luar. Buku Chemistry yang sebelum ni nampak cantik, kini dipandang sebelah mata. Haih~ Lambat betul otak nak bergerak.

Semalam AGM PPMK. Datang seperti biasa membazir waktu. Balik dinner dengan junior 83. Aik? Bukankah junior 83 tak best? Adalah banyak yang tak best. Tapi mungkin juga ada 2,3,4,5 yang best. Lagipun azam baru saya ialah untuk menyayangi semua orang. Which means tak ada main tak kawan, tak ada main puak. Tak ada main busuk hati, tak ada main dengki. Semua orang mesti disayangi sama rata walaupun mereka buka cerita tentang saya di belakang. Semua orang mesti disayangi sama rata walaupun mereka tak menyayangi saya. Haha. Tapi tak apa. Sayang menyayang sesama umat Islam itu kan perlu.

Hari ni kalau mengikut schedule mahu berpepero shopping. Tapi hari hujan. Kepada yang nak membelanja pepero, sukacita dimaklumkan agar berhati-hati ketika memilih pepero tersebut. Janganlah terbeli yang mengandungi shortening yang tidak dimaklumkan apakah kandungan shortening tersebut. Nanti kesian orang yang anda sayang kerana tidak boleh memakan pepero tersebut. Dan kesianlah terhadap wang anda. Haha.

Saya mahu bershopping buku lagi bolehkah? Nak mengcompletekan siri The Clique. Atau ada sesiapa yang nak belikan saya birthday present in advance? I just need The Clique, Best Friend for Never, Dial L for Loser and the complete set for The Clique's Summer Collection please. Thank you =)

Till then

Dreams

Dreams

Assalamualaikum

This is taken this morning at approximately 8.15 a.m. The atmosphere was a bit hazy. This is the path I take to school everyday. In view is the Science Library building. The yellow leaves were gorgeous.


In solid class this morning, I further designed my wedding dress. Haha. Tapi sebab dah bosan sketching, saya install Agile Messenger on my touchie and weee~ I now got to chat during class on YM. Pffftt~

Masa tengah tunggu chemistry class start and I was fumbling with touchie, Poh asked me, "What do you want to do after you graduate?"
I said, "I don't know. Later lah I think. Still so long what." Ignore the broken english.
"Not that long. Only a year left."
"A year IS long," I said. "You can change your mind like ten times in a year." Well, maybe more.
"What's your dream? What do you want to do in your life?"
Again I answered, "I don't know."

I wasn't trying to look cool by sounding ignorant about my future. The truth is I honestly don't know what to do next. All my life, I had other people mapping things out for me. I went with the flow. Instead of thinking what I like and what I want, I ended up choosing the path a lot of others take. And I learn to love it. And so I don't really know what do I do next. People expected a lot from me. I expected a lot from myself. I hope to contribute to the people.
But as I sat down, pondering over Poh's question, maybe, just maybe, my life isn't just about being big and fulfilling expectations. Maybe being happy is just enough. Maybe I spent too much time having sky-high dreams, I need to come back down to earth.


And as I read the question on the surveys we have to fill after chemistry class, asking, "What do you want to do after graduation?" I feel like tearing the paper apart. Didn't I just say I don't know?

Events

Events

Assalamualaikum

Disebabkan hati semacam tak berapa sedap untuk meneruskan study chemistry, kepala pun asyik berdenyut-denyut, jantung pun berdetak-detak, walaupun tak berapa faham kenapa, mari menulis.


Say hai kepada Arissa bt 'Ammar. Si 'shumi shumi shumi' menurut kata Ardini atau boleh lah sekarang dipanggil sebagai Kak Ni. Ahaha. Yes! Akhirnya Dini menginherit my name. Oh ya. Setelah ditranslate oleh Kak Awin, dapatlah difahami bahawa shumi shumi shumi pada bahasa Ardini (Kak Ni) membawa maksud comel comel comel.

Event dua. Annual dinner PPMK yang super fabulous. Dari dewan ke makanan ke punctuality majlis berakhir. Satu je yang tak berapa berkenan : performance. Atau saya seorangkah yang memandang opening performance itu macam kurang appropriate? Memandangkan tak berapa banyak suara yang keluar mengenainya. Er tapi kita fokus pada dewan lah bukan. Nanti kalau saya kahwin, saya sangat mahu dewan sebegitu, tahu? Er tapi nantilah. Mari kita mengira dulu duit dalam bank ada berapa. Haha.

Akhir-akhir ini sangat ramai orang tanya saya bilakah nak bertunang. Kelas Solid Mechanics telah bertukar menjadi kelas mendesign cincin kahwin. Kelas Production Engineering telah bertukar menjadi kelas mendesign baju kahwin. Ahaha. Tapi saya masih belum akan berkahwinlah. Kamu jangan buat spekulasi sesuka hati. Scribbling during class memang habit saya dari dulu bawa ke sekarang. Mendesign baju dan cincin bukan bermaksud dah nak kahwin lah. Mungkin juga bermaksud saya nak menghadiahkan design tersebut kepada orang lain. See. Saya? Mari meletakkan semua benda on hold sehingga saya pasti bila saya akan habis belajar dan apa akan saya buat bila habis belajar. Sekarang masa depan masih kabur-kabur ayam.

Sebenarnya hari ni ada perasaan berat yang amat sangat dalam hati. Sebab dah menyebabkan 6 orang lain terpaksa menulis report lab dengan kesalahan besar. Sebab saya salah menyukat air, maka seluruh experiment menjadi salah. Dan langsung menyebabkan orang lain semua salah. See. Sangat rasa bersalah.

Anyways, mari berkongsi gambar pemandangan dari tangga dari bangunan lab saya.

Saya sangat suka bukit ni sebenarnya. Kalau gambar besar sikit, ada tangga menghala ke science library dan di kiri kanan tangga tu ada barisan pokok dengan daun merah. Sangat cantik. Waktu spring bukit ini dipenuh bunga kaler pink. Tapi tak ada gambar. Nantilah pergi meminta-minta dari orang lain gambar pada musim bunga. Tapi bukit ni memang cantiklah. Dan saya menyimpan cita-cita nak berjalan ke atas bukit tersebut. Er bukan. Bukan mendaki bukit seperti dengsan. Bukit ni kecik saja lah. Maksudnya saya teringin menyusuri jalan yang di lining oleh pokok daun merah tersebut. Berciri romantik di situ. Sekian terima kasih.

Till then =)

Si Lapar

Si Lapar

Assalamualaikum

Tengah-tengah bersosial dengan Cik Kelly-jah, leher tiba-tiba sakit. Tak boleh tunduk dan tak boleh dongak. Maka saya terbaring memandang siling. Dan tertidur sepuluh minit. Haha.

Bangun tidur dengan perasaan lapar. Wuuu~ Nak makan. Mana boleh kelaparan. Nanti kurus lah. Tapi sangat jauh dan sangat sejuk nak keluar. Berkira-kira kalau jalan nanti jumlah energy yang diconsume ketika makan boleh lebih kurang sama dengan energy diguna untuk jalan pergi balik. Mana boleh kan? Saya mahu berisi sikit lah. Maka mesti ada lebihan lemak untuk disimpan. Sangat tak boleh membakar semua dengan berjalan. Maka saya bukak purse. Kira duit yang ada. 4 chon won. Ok. Cukup. 2 chon won tambang bas pergi balik. 2 chon won lagi buat makan twigim. Singgah Dunkin Donut beli muffin 2 biji and hot choco, bayar guna kad. Haha. Anyways, naik bas semata-mata ke Chamsari-Gil memang menandakan kemalasan tahap amat lah.

alin: pagi tadi aku ada sesi tengok kapalterbang atas langit dgn adini kat luar rumah pastu bila dia nampak je kapalterbang lalu trus dia jerit "mo!" ym with Alin.

Ok. I'm soooooo going home!

Bear With It

Bear With It

Assalamualaikum

Nak baca buku Kimia tapi belum ada mood. Nak keluar makan tapi tak tau nak makan apa. Nak keluar jalan-jalan, tapi sejuk. Saya tak suka sendiri. Kerana sendirian macam sangat.. er.. sunyi. Saya suka being around people. Even when we speak nothing and do nothing, the mere presence of other person macam cukup kot.

Akhir-akhir ni sangat sejuk. Dan saya macam dah sangat kurus. Makin kurus. Jangan tanya kenapalah. Not as if saya tak berusaha untuk gemuk. Er well admittedly waktu makan memang langsung tak terjaga. Makan cuma waktu rajin. Waktu malas makan kerepek sudah. Tapi saya telah melancarkan satu polisi baru. Iaitu menaiki elevator sepanjang masa. Haha.

Kalau anda ialah seorang pelajar anda tahu signifikannya polisi tersebut dalam kehidupan seharian. Menaiki elevator adalah penting sebab saya tak mahu membakar lemak mendaki tangga lah. Lagi-lagi bangunan zaman sekarang ni memang dahsyat. Jarak satu tingkat dengan satu tingkat tinggi bagai nak rak. Kalau panjat dari tingkat 1 sampai 4 boleh patah lutut. Jangan kata panjat Innovation Hall tu, dari Hana Square ke ground floor pun sekarang saya naik elevator ja. Tangga Hana Square tu tinggi woo. Lagi-lagi tangga dari Hana Square menghala ke main gate Science Campus. Kalau panjat tu, tahulah nanti kenapa universiti dinamakan menara gading. Wuwuwu.

By the way, saya pernah tanya cikgu kenapa universiti mesti di kawasan berbukit-bukau. Kata cikgu, sebab nak bina universiti memerlukan tanah yang banyak. Tanah kawasan rata confirm lah mahal. Maka beli tanah di kawasan bukit. Boleh menjimatkan cost. Er, itulah jawapan agak jujur pernah didengar. Sebab kalau tak sebelum ni mesti alasannya untuk memberikan suasana belajar yang kondusif lah, tenang lah, bla bla bla lah. Tapi kalau tanah kawasan bukit murah, kenapakah rumah di atas bukit mahal?

Bercakap mengenai rumah di atas bukit, rumah Moshitta di atas bukit lah. Haha. Ketika kami masih kawan pada zaman dahulu kala, kami pernah bersembang lebih kurang begini.
"Aku dengar Johor banjir. Rumah ko tak banjir ke?" - beliau.
"Yang banjir tu kawasan pedalaman ar. Rumah aku tengah bandar. Negeri Sembilan banjir gak kan? Rumah ko tak banjir ke?" - saya memulang paku buah keras.
"Kalau rumah aku banjir, satu Seremban ni dah banjir la." - beliau. :)

Tapi siapa kata tempat tinggi tak boleh banjir. Emak saya seorang cikgu kelas pemulihan. Kelas pemulihan tersebut berada di tingkat tiga. Suatu hari emak datang ke kelas dan melihat kelas dipenuhi air ke paras agak tinggi. See. Siapa kata tempat tinggi tak boleh banjir. Er tapi itu disebabkan tangki air kat bumbung bangunan tu ada masalah lah.

Oh wah. Entry sudah panjang. Mahu sambung bersosial dengan Cik Kelly-jah.

Azril ada nickname baru untuk saya iaitu Helium. Dia memanggil saya sebagai Helium Agashi tadi. Saya pun masih tak tahu kenapa dia memanggil saya sedemikian.

Sekian tamat. Post ini macam karangan yang sangat skema. Bear with it please.

Till then.

Weekly Update

Weekly Update

Assalamualaikum

Baru habis exam. Maka malas hampeh nak update. Rasa nak golek-golek sepanjang hari. Tidur malam tadi jam 9+. Bangun subuh jam 5.30 dengan semangatnya nak buat report. Buat graf tak jadi. Maka sambung tidur sampai 8+. Pemalas? Memang. Penatlah belajar. Alasan.

Ahad lepas ada BBQ at embassy. Jangan tanya gambar. Kalau junior boleh kata "datang sebab nak makan", saya pun datang mahu makan ja. Tak mahu bergambar. Haha. Er tapi rugilah. Ranggoli yang saya buat gila lawa dan kemas. Sampai anak Encik Hanisan tertarik nak bertanyakan, "Kakak ni nama apa?" Macam tak ada kaitan kan? Er adalah. Ranggoli saya buat sangat cantik sampai dia tertarik nak berkenalan dengan saya. Tak ada kaitan ke?

Anyways, ketika mahu pulang, Timi mengindicate sebijik Volkswagon Golf yang lalu depan embassy tu. Saya dah pernah kata ini pada Moshitta, biar saya kata sekali lagi. Kali pertama saya nampak Golf, saya rasa uwwaaaaaaaa dengan mulut yang menganga besar. Sekarang saya nampak Golf, saya rasa eleee dengan muka berlagak. Entah kenapa. Makin tengok makin rasa biasa je. Especially setelah mendapat tahu ada terlalu ramai orang lain yang mengadmire kereta tersebut, it has become a fashion. Oh saya lebih terpaku tengok Hyundai i30. Walaupun orang sibuk kata i30 ciplak itu inilah, siapa yang guna i30 will never be a leader lah, a copycat lah etc. etc. but yang penting it looks great, not to mention the spec memang sangat wowwee lah. Ada siapa-siapa nak bagi saya pinjam rm40k? I can afford one here with that much of money. Maybe less. Since currency Korea jatuh teruk sekarang.

I know I've been doing public speaking since I was 9 but that doesn't mean that everytime I stand up front to present something, I wasn't nervous. And on Monday, when I was helping Moshitta with the slides presentation, I could feel my legs wobble. Majorly because I'm presenting in a not-my-major class. It was Civil Engineering major's class, so my confidence is at its edge. I was so afraid the professor would criticize my building that I tried finding solutions to every problems I could think of, integrating all my knowledge, from those piping systems I learnt back at school to solid mechanics. Luckily Moshitta majors in EEE so he was at least able to answer question related to his major. Er you know I AM bad at those stuff. I can't hardly explain how a transistor works, let alone the whole electromagnetic system. And I think the only comment that the professor had on us is that we think too much. Of the whole things really. We even think materials and solar cell and the whole green building concept. Ehem, for a freshmen class, that IS a bit too much I think. But what can I do? I was so freaked out the night before, I had every single thing considered before class.

Oh and we found out today that Jonjonjon in english is not Electrical, Electronic and Electromagnet. Neither is it Electrical,Electronic and Telecommunication. It is actually Electrical, Electronic and Electric Waves Engineering. How very much cooler is that?

Till then =)

My Week

My Week

Assalamualaikum

Just about time to update kan. Tengah study solid mech sebenarnya. Tapi sangat bosan tengok force dan moment. Maka update blog.

Isnin lepas saya dapat parcel.


10kg+ from Mama. Tahukah everytime saya dapat parcel saya rasa nak menangis. Coz I know it's not cheap untuk hantar parcel overseas. I remembered the first time I got parcel from mama, I kept the box and wrappings for months sebab sangat sayang. Err~

Isi parcel adalah rahsia kerana mungkin menimbulkan kontroversi. Haha.

Mekdi dengan Lion bertandang Sabtu lepas. Maka saya masak sikit-sikit selain menghantar juadah ke rumah jiran kampung sebelah. Kuah kacang dan ayam masak madu je. Mesti korang kata dah raya ke berapa masih berkuah kacang. Er. Sebab raya ni saya belum sekali pun merasa kuah kacang tahu? Dah senior pun tak dapat makan kuah kacang time raya. Kan horror. Tapi masih hampa sebab tak dapat sambal goreng. Wuwuwu~

Macam tak ada apa yang best jek nak kongsi. Sangat banyak benda nak study. Abeek KU dah cancel untuk budak EEE. Budak Chem dengar cerita bakal confirm minggu ni kot. Mech? Entah tak ada berita pun. So in the meantime saya kena gigih berusaha untuk habiskan hujung tahun depan juga. I don't want to be left here alone kan? Doa untuk saya ok.

Nah Ki. Krispy Kreme yang ko nak.

Till then =)

Pressure=Force/Area

Pressure = Force / Area

Assalamualaikum

Jumaat
Chemistry

"Apsal la aku tengok ko asyik tekanan je ni. Berkerut je muka memanjang. Rileks ar." Jojo, ketua batch 70 tegur saya selepas ambil seat selang satu di belakang saya.

"Entah. Remaja la sket." Support Izwan selepas mengambil seat di sebelah Jojo.

Saya gosok dahi yang banyak berkerut.

"Mana tak cepat tua." sambung Jojo lagi.

"Mana tak pressure. Dah kena habiskan abeek hujung tahun depan. Sem depan 8 subjek core." jawab saya.

Lately, if it's about pressure, saya sepanjang masa blame abeek. Walhal keputusan habiskan hujung tahun depan itu adalah keputusan saya. Selepas masak ditekan oleh orang sekeliling. Saya buat keputusan mengalah. Baik. Saya tutup mata dan tarik nafas panjang dan jalan. Tapi sangat banyak sebenarnya tekanan lain. Bukan cuma abeek semata.

Hari ni badan sangat berat untuk buka buku. Mungkin sebab seminggu lepas dah habis stamina bertempur dengan Kimia. Atau mungkin juga buku teks Solid Mechanics tu memang tak best. At first I blamed the school for using the same textbooks for over 30 years. But later when I went to Kyobo to search for reference I understood why so. Because buku Solid Mechanics memang tak banyak lah. And yang ada pun sama bosan dengan buku teks itu. So for the meantime I had to be satisfied with what I have.

Entah apa saya fikir dari pagi. Everything went by in a flash of blur. I still have a presentation to prepare for tomorrow, knowing so well I can never trust first years on term projects. My physics pre-lab is not fully done yet. I told you I don't really know what I did today. But if you fancy ayam masak madu, I still have some that I cooked for lunch.

Things aren't really going my way currently. Though exam result is. Dan saya rasa sangat berat. I want a hot shower but decided it won't help. I need a really strong will. And the ability to face tomorrow.

In this state of mind you are going to question how am I going to do presentation and arrive at physics lab with full commitment tomorrow. Well, I don't know. But somehow I'll pull somethings. I had to rely on my survival mechanism to get me working for the last-minutes-stuff. Procrastinating is sooo Farini.

행복해지면 불안해죠
내가 웃음만큼 눈물이 찯아올까 봐
내 속에 얼마 남지 않는 생명수가 눈물로 다 나올까 봐
그리고 쓰러지면 눈을 뜨지 못할까 봐

일방통행 거꾸러 돌려 봤어?
처음에 미안하다가 나중에 오해가 생겨서
끝까지 가고 싶어져
둘 중 하나야
목적치까지 빨리 가던가
아님 처음 그 못으로 돌아오던가

I love the above phrases. Simply because Han Ga Ein said it with a sooo pintu-bola way.

Till then.

P/S : Saya tak mahu jadi remaja lah. Kan dah kata remaja sangat tak glorious. Saya mahu jadi seorang dewasa. Yang memahami hidup lebih dari hidup memahami saya.

Masak dan Belajar

Masak dan Belajar

Assalamualaikum

Dah seminggu berlalu. Periuk saya masih berbau nasi ayam =D

Picture taken masa open house hari tu. Menu soto dan nasi ayam. Nasi ayam walau dimasak dua round masih tak cukup. Er invitation kedua untuk yang tidak sempat menjamah hidangan akan diedar sebaik sahaja stok sampai. Sekian terima kasih =)

Orang sangat pelik kenapakah saya sangat suka bertungkus-lumus memasak di dapur untuk menjamu orang lain. Walau saya terpaksa jalan kaki ke pasar membeli barang atau memasak semua hidangan seorang diri, saya masih rajin juga. Er kerana saya rasa gembira orang boleh memakan masakan saya tanpa rasa sakit perut pada keesokan hari. Ia menambahkan keyakinan saya untuk memasak. Haha.

Tapi tahukah? Saya sebenarnya masih seorang beginner dalam bidang masakan. Walaupun saya sangat eligible untuk memasak the whole course of makanan raya such as rendang, lodeh, sambal goreng, kuah kacang, tempe masak kicap, sambal udang etc. saya masih seorang beginner lah. Mama masih tak benarkan saya memasak untuk tetamu, walaupun tetamu itu cuma Moshitta yang dah puas makan masakan saya di sini. Rahsianya? Makanan tersebut semua, walaupun nampak macam sangat grand, sebenarnya diajar memasak kepada saya dengan cara yang paling mudah. Kiranya the straightest simplest ways that will give the same taste as the original ones. Sebab itu kalau suruh saya auta masakan saya tak tahu. Saya akan follow sebijik2 instruction tersebut. Dan tak ada tukar satu pun bahan. Kalau saya tak ada bahan tersebut, saya akan skip. Tak ada main ganti dengan bahan lain.

Kali pertama saya pull a stunt. Waktu masak pulut kuning untuk majlis khatam hari tu. Er Farini memang suka masak makanan yang nampak grand lah. Taknak kalah tu. Haha. Saya beranikan diri take a risk masak pulut tersebut dengan rice cooker. Walaupun mak Zatul kata kalau dengan rice cooker ade possibility untuk tak jadi. Mama sendiri pun tak berapa setuju nak benarkan saya masak dengan rice cooker. It was indeed my first time to ever cook a pulut. I told Mama it was urgent. I don't have much time to steam it because it was already near Maghrib. So I took careful instructions to the minute details and pull it off. Alhamdulillah, pulut menjadi. Hey hey. Farini sudah naik pangkat tahu. Sudah pandai masak pulut dengan rice cooker. Haha.

Er enough lah cerita makanan. Mari cerita lain.

Er oh ya. Periuk besar itu adalah periuk kukus yang saya baru beli. Asyik di-eyeing oleh Timi, katanya nak buat nasi lemak kukus.

Cerita lain lah. Er, hari ini hari Jumaat. 2 hari lepas saya berperang dengan Kimia. Alhamdulillah usaha saya berbalas. Saya suka Kimia. Dan saya suka T.A Kimia saya (T.A Kimia saya perempuan, ok) sebab beliau baik dengan saya. Adakah kerana saya memang selalu berpura-pura seperti pelajar baik yang cemerlang di hadapan mana2 Professor atau T.A? Anyways, walaupun saya suka Kimia tapi saya tetap tak suka bahan Kimia lah. Haha. Hari tu kami bermain dengan Potassium Hydroxide tahu? Seboleh-boleh saya tak mahu cuit benda itu dengan tangan. Sepanjang masa saya ada polyglove bersama saya. Dan saya langsung tak ada meng-handle asid hidroklorik waktu lab.

Kamu.
Entah kali keberapa lagi harus kujelaskan.
Bukankah kita dah mengucapkan selamat tinggal.
Kiriman email dan sms yang kuterima, kau kata mahu kita ketemu.
Untuk apa lagi?
Waktu kita ucapkan selamat tinggal, kan kita dah saling tersenyum.
Walau aku katakan aku akan merinduimu tak pernah bermaksud aku inginkan pertemuan ini.
Kenapa kamu masih tak mahu melepaskan ku.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Oh Fizik.
우리 그만 하자면 안 될까?
/mode baru lepas dipanggil tutoring Fizik. *sigh.

Hari Raya

Hari Raya

Assalamualaikum

Weekend yang super penat. Open house sangat ramai orang dan sangat sikit makanan. 미안 untuk yang tak dapat makan. Tunggu round dua ok? Gambar open house kena tunggu sikit lagi. In the meantime, sila tengok gambar raya di embassy semalam.

Chosen picture of the year
Aini, Kila, Elly, Su, Farini, Diyana, Dayah, Kelly, Deera, Zatul, Jiji, Aya, Linda.
Honestly, I'm in love with each and every one of them.
I rarely spend times with them and when I do, I don't talk much. I prefer to observe everyone. But that does not mean I love them any less than I always do.


With sweethearts Ejat and Huda.
Thank you sooo much for the time spent.
Love you.

With err..
Letak caption kamu sendiri.
*Love you too*


Kalau sayang itu maksudnya menghendaki kebaikan untuk orang yang kita sayang itu, maka saya sayang amat semua orang di sekeliling saya






Second Post

Second Post

Assalamualaikum

2nd post in a very short time interval.

I so desperately want to play a piano right now. But the piano room at Hana Square is already fully booked for the day and I can't afford the Yamaha Digital Piano. So I try my hardest to squash away the bad feelings by concentrating on my Chemistry textbooks. Besides I've got my 1st exam on the coming Wednesday. But my stomach hurts again. I haven't gotten anything to eat. Especially when my Mihun Goreng turned disaster because I don't have enough spice. Sigh. Let's just go on and concentrate on Chemistry.

Till then

Tag Kiki

Tag Kiki

Assalamualaikum

Tag Kiki yang dah berzaman lamanya. Haha. Sorry Ki. Unstable sket akhir-akhir ni. Here goes~

My Top 10 Most Favorite Foods
1. Everything from Mama (agree with Kiki!)
2. Potatoes and anything potato-ish.
3. KFC (seriously!)
4. Ayamas' range of frozen food (from sausages to nuggets to drumets)
5. Krispy Kreme's Original
6. Soups. Chicken soups. Mushroom soups. Cream soups.
7. Cream spaghetti. With lots of shrimp.
8. Kuay Teow Goreng
9. Tempe goreng with sambal kicap (gile nostalgic)
10. Karipap. Haha.

10 Things I Love Doing
1. Window shopping. Both online and offline.
2. Light reading. Which often means reading the textbooks.
3. Cooking. Sangat. But I'm sooo lazy to clean up afterwards.
4. Writing.
5. Hanging around my room.
6. Buying nice clothes and not wearing it.
7. Walking. A walk helps me clear my mind a lot.
8. Balik Malaysia everytime cuti. Hooraaaayyy~
9. Go to theme park. Though I don't really go on any rides.
10. Cruising around with closed ones.

5 Types of Guys I Adore
1. The responsible type.
2. The type that will run to my aid whenever I'm in need.
3. The type that loves his family a lot and is not afraid to show it. How comel~
4. The type that listens to my opinion and respect my views.
5. The type that tries to get the best out of me and am proud of who I am.

5 Things I Love Doing When I'm EMO
1. Cleaning my room. This often happens after a bad exam.
2. Cook. It gets my mind off things.
3. Walk on my own.
4. Not talking to anyone. This is not guarantee. Sometimes I prefer to just hide it from people.
5. Throw things around in my own room. As long as no one sees me at it. When I'm EMO I don't wish to have people asking me what's wrong.

5 Things I Love Doing When I'm HAPPY
1. Cook. Haha.
2. Buy new things. Any new things.
3. Eat good food.
4. Say hi to everybody.
5. Pakai cantik2 and go out and about.

10 Ways To Win My Heart
1. Respect me.
2. Accept me as who I am.
3. Be genuine.
4. Listen to me.
5. Love my family.
6. Takde idea sudah.
7. ..
8. ...
9. ....
10. .....
Sometimes it doesn't take a long list of the do's and don'ts to win a person heart. I don't know what makes people win my heart. I guess it just depends on the quality of the time spent. If we spent time bickering each time we met, of course the quality of it is so low that I need to think twice to let you win my heart.

5 Things I Wish To Happen
1. Finish my degree next year. Insya ALLAH.
2. Get married soon.
3. This semester to end fast. It has not been great up to this point and we are only 5 weeks through.
4. Saya menjadi a perfect muslimah. Amin.
5. This nightmare to come to an end.

10 Ridiculous Things I Wish I Can Do Before I Die
I cannot think of even one RIDICULOUS thing that I would want to do.

My Top 10 Most Addicted Song
1. Lovable by Kim Jong Guk
2. Because of A Man by Joo
3. Ardini's version of Barney's I Love You song.
4. Don't Love That Girl by Lee Hyori (saya suka Lee Hyori lah)
5. Everything from SNSD
6. We Fit Together by O-Town (lagu sangat lama tapi macam sangat suka)
7. Partner of Life by SG Wannabe
8. Ride by Diana Page
9. It's On by Superchick
10. Get Up by Superchick
Tak berapa banyak suka lagu baru. Especially lagu barat sekarang ni macam sangat bosan.

5 Persons I Wish To Tag
1. Akmar
2. Jiji. Haha.
3. Kechik. Go update.
4. Mekdi. Er Mekdi wat tag ke? :p
5. Sabrina

The Weird Week

The Weird Week

Assalamualaikum

I don't really know what has gotten into me but I actually mistyped the password for this blog for more than 5 times just now. Never really happened before. School is more hectic than usual. Especially when you got two labs per week. The piles of reports are humongous.

First raya seen me waking up as early as 6 to join solat raya. And I actually walk around the whole day long in baju kurung. Which never really happened before too. And I actually wear 3 baju kurungs and a skirt this week and carry handbag to class. Which again has never really happened before. And so I was relief to finally get back to t-shirts and pants.

Second raya? Don't ask. Honestly, right after I got back from solat raya I was sprawled on the floor in my room, writing reports. Test pads and notes littered every inch of my room. Second raya I was already back in pants and backpack, parading around with my super-clean white lab coat. I love lab coat. But I so hate chemicals. Today we were using hydrochloric acid as part of the experiment. I washed my hands about 3 times with water and the 4th wash with hand soaps at the toilet at Hana Square. Moshitta had to assured me again and again that it's perfectly safe for me to touch my lunch. Ok. I don't really hate chemicals. I just have bad impressions about them.

Sorry I was out grabbing ice caramel latte from coffee bean. If you think the tower of coffee cans I took back at college was exceedingly damaging, you'd think I had practically contaminate my entire body with the cups of lattes I frequently get now. The amount of caffeine I consume in a week are just toxic. I know it actually fuels migraine but if you've got 5 reports to be sent out the next day, you'd practically have to cling on to something that make you stay awake at least 2 more hours after your bedtime.

I can't wait to end this 5 and a half years of nightmare. I so want to finish this real fast and get home as soon as possible. I want to be among family. For a moment I consider to retreat and shut the door of my private life from the world. Just like the way I lock my door when I want to avoid others. For a moment I consider to be just by myself and closed ones and not care about how to socialize with others. For a moment I consider to be plain, old, stuck up Farini. For a moment this pain in my stomach grew stronger as I take another sip of the caramel latte. Don't get it wrong. It's not the latte. It's just me.

Till then.

I'm Just Doing Fine

I'm Just Doing Fine

Assalamualaikum

A year ago I said, "이 세상 속에서 반복되는 슬픔 이젠 안녕." Now lets say tata to those sadness that's been coming again and again in life.
But up till now I'm not pretty much sure it has ever left me.

Don't ask.
For as much as I don't understand others, I don't understand myself either.

Coz you're a girl I'll never understand
Are you happy now?
I'm just doing fine.

Saya Sedih

Saya Sedih

Assalamualaikum

Farini sangat pandai nangis lah. Baru Kak Awin kata diorang nak pergi shopping baju raya, kasut raya airmata macam dah macam satu tempayan nak melimpah. Maka dengan segeranya pergi bilik Zatul dan berborak-borak sedikit meredakan hati. Tahun-tahun lepas dah meleleh-leleh air mata kesedihan sorang-sorang. Haih~

Tadi ke Itaewon. Cari barang nak masak lauk raya. Tapi kedai yang selalu jual hati dan pedal ayam tu dah tak ada jual lagi. Ada hati kambing je. Air mata kecewa macam nak mengalir lagi. Lagi-lagi lepas diorang tayang mama masak ketupat, lodeh, rendang, sambal goreng dengan udang berlada kat webcam tadi. Sangat nak nangis. Sangat mahu nangis. Er tapi kalau nangis sangat tak senior tahu? Senior mana nangis lagi menjelang raya. Senior kan ke dah lali dengan raya di perantauan. Junior kat language institue jek nangis tahu.

Hari ni melayan Britney Spears' Hit Me Baby One More Time dan Westlife's If I Let You Go. Er dah nak raya ni pasang lagu raya lah. Tak mahu. Nanti kalau saya nangis dengar lagu raya ada orangkah nak tolong pujuk dengan sekotak Krispy Kreme? Tak ada kan? Kalau tak ada jangan buat saya nangis lah. Lagu tersebut ialah lagu sepuluh tahun yang lampau. See. Sepuluh tahun macam kedengaran sangat lampau. Dan saya kembali teringat zaman sepuluh tahun yang lampau itu. Hahaha. Hahahahahahahahaha. Macam sangat muda remaja dan sangat foolish je tapi sangat perasan bijak. Zaman remaja memang langsung tak glorious lah sebenarnya. Bila kamu dewasa maka akan melihat zaman itu semacam zaman yang memalukan. Selain penuh kejahilan dan kelalaian. Astaghfirullah.

Farini sangat sombong. Tahukah? Saya semacam baru tahu kenyataan itu beberapa bulan lepas. Moshitta yang cakap dulu. Sebab saya kata kalau orang yang tidak dikenali datang mahu bersembang dengan saya, saya akan kuat kan volume ipod dan pura-pura tak dengar. Haha. Mak saya kata jangan cakap dengan orang yang tak dikenali lah. Mula-mula saya cuma fikir saya memang tak bercakap dan berkenalan dengan orang yang tak ada kaitan dengan saya. Saya tidak berjumpa dengan orang di tepi jalan dan berkata "Hai boleh berkenalan?". Saya tidak randomly add orang di Friendster dan menyapa mahu berkenalan. Even bila ada message2 yang mahu berkenalan saya pun tak ada membalas. That brought me back to the memoir of receiving tons of letters waktu gambar saya keluar di suratkhabar didik waktu di darjah 5 atau 6. Er satu pun tak ada balas tahu? Kamu kata saya bajet bagus kah? Suka hati. Saya memang malaslah berkenalan dan bersosial dengan orang. Ada seorang foreigner lain yang ambil dua kelas yang sama dengan saya semester ini. Dan dia buat dua attempt untuk berborak dengan saya. Dan saya made it clear saya memang malas bercakap dengan dia. Sombong? Er memanglah. Tapi the above statement cuma pada orang lelaki saja. Saya sangat ok dan sangat suka untuk bersosial dan berkenalan dengan orang perempuan. Mungkin sebab dah bosan asyik dikelilingi lelaki dalam kelas. Jadi jelak. Kawan dengan perempuan lebih seronok lah. Er dan saya sangat ok dengan orang yang ada kaitan dengan saya. Contoh ialah family, future family (ehem!) dan senior, batchmates dan junior. Kata saya sombong? Katalah apa kamu suka.

Ok. Sedih masih tak berapa hilang. Nak pergi tidur. Esok nak masak.

Till then.

Tag Chika

Tag Chika

Assalamualaikum

Pada banyak post yang lalu, saya ditag oleh 2 orang. Kiki dan Chika. Sebab cuma ada 20 minit before I need to ran off to Chemistry class, so here goes Chika's.
1. Name one person who made you laughed last night.
Zatul?

2. What were you doing at 0800?
This morning? Saya tengah dalam bilik air.

3. What were you doing 30 minutes ago?
Berborak2 di YM.

4. What happened to you in 2006?
Er I first entered college as a freshman.
5. What was the last thing you said out loud?
Zaaaaatuuuuul!!! Dengan nada Adini.

6. How many beverages did you have today?
Tak ada buat masa ni. Puasa la wei.

7. What color is your hairbrush?
Purple.

8. What was the last thing you paid for?
Fotostat lecture notes. Duit blanje habis ke situ jek.

9. Where were you last night?
Coffee bean. Grabbing caramel latte.

10. What color is your front door?
Kelabu. Pintu itu pintu besi.
11. Where do you keep your change?
Atas meja bersepah-sepah. :p

12. What’s the weather like today?
Sangat lovely. Langit sangat biru dan clear there's almost no specks of clouds at all. Siryesly biru. Biru yang creamy biru. Macam kaler pastel. Er tapi windy dan sejuk.
13. What’s the best ice-cream flavor?
Not a fan of ice cream yang berlabel sgt. But if I have to choose, I'll take McDonalds' vanilla cone.

14. What excites you?
Kalau ada orang mau sponsor airfare saya balik Malaysia setiap cuti sepanjang pengajian. Wuwuwuwu.
15. Do you want to cut your hair?
No comment.

16. Are you over the age of 25?
No. I'm well below.

17. Do you talk a lot?
Not at all to strangers. But semenjak berada di universiti macam semakin kurang cakap. Sebab kelas sangat banyak dan saya ialah budak baik yang tidak bercakap dalam kelas.

18. Do you watch the O.C.?
Ya, 3 tahun lepas.

19. Do you know anyone named Steven?
Tidak.

20. Do you make up your own words?
Er haha. Even when I fancy to be one, face it, saya bukan seorang trendsetter.
21. Are you a jealous person?
Sangat. Tapi tak ada menunjuk di depan-depan. Sebab nanti macam kurang macho. Dan Hadi bakal membakar line dengan mengatakan saya takut saingan.

22. Name a friend whose name starts with the letter ‘A’.
Ardini. Eh?
23. Name a friend whose name starts with the letter ‘K’.
Kiki. Eh lagi. Kenapakah macam tak berapa ada kawan yang bermula dengan huruf itu ye.

24. Who’s the first person on your received call list?
Moshitta, mungkin.
25. What does the last text message you received say?
Jangan tanya. Skrin cellphone saya sedang rosak sekarang tahu?

26. Do you chew on your straw?
Er ya. Haha. Mama dan semua orang dalam family sangat mengutuk habit saya itu.

27. Do you have curly hair?
No comment.

28. Where’s the next place you’re going to?
Kelas kimia.

29. Who’s the rudest person in your life?
Er tak ada kot. Even sometimes rude, tapi takda la rude sepanjang masa yang bleh menyebabkan orang tu dikategorikan rudest.
30. What was the last thing you ate?
Kimbab =p

31. Will you get married in the future?
Nae~

32. What’s the best movie you’ve seen in the past 2 weeks?
Tak ada. Betul. Tak tipu.

33. Is there anyone you like right now?
Saya suka semua orang di keliling saya.

34. When was the last time you did the dishes?
Semalam.

35. Are you currently depressed?
Ya dengan timbunan homework. Huwargh~~

36. Did you cry today?
Up till now, belum lagi.
37. Why did you answer and post this?
Sebab Chika suruh. Ehe~
Ok, dah. Tata~

Kecewa

Kecewa

Assalamualaikum
Buat keropok lekor tak jadi.
Uh. Sudahlah.
Mari kembali ke dunia nyata dan mula menulis essay tentang Thomas Edison, Physics and Chemistry's Pre-Lab reports, Chemistry exercise dan Solid Mechanics assignment.
Saya ialah pelajar tahun 3 Mechanical Engineering, tahu?
Mana boleh main masak-masak sepanjang hari.

Kuih

Kuih

Assalamualaikum

Hari ni pagi-pagi lagi dah menggoogle kuih. Apalah punya tabiat asyik menggoogle makanan ketika berpuasa. Bukanlah. Saya mencari resepi kuih untuk dibuat time berbuka. Melompat dari satu blog resepi ke satu blog resepi. Rata-rata semuanya isteri orang yang berkongsi resepi yang dihidangkan kepada suami masing-masing. Suatu hari nanti saya mahu begitu juga..

Er macam tak percaya kan atas statement itu? Kerana saya semacam ada masa depan sebagai seorang wanita berkerjaya. Oh tidak. One very fine day, saya memang rasa sangat ingin duduk di rumah dan bermain pelbagai resepi sepanjang hari untuk dihidang pada suami dan anak-anak. Even sekarang pun saat homework menggunung tinggi saya masih mahu buat kuih. Tapi nanti saya mahu workstation aka kitchen yang sangat spacious lah macam kitchen mama. Dengan formica table, 2-doors fridge, various pans and pots for special purposes and a huuuge oven. Barulah heaven memasak.

Tapi saya sangat conscious terhadap masakan saya tahu. Kan dah dikata saya takut pada bahan kimia. Maka selalu risau kalau food saya contaminated by anything. Which means I'm going to have to hire a professional cleaner to clean my kitchen.

Oh. Sekian. Perlu buat homework atau kuih hari ini tinggal kenangan sahaja.
Oh ya tadi saya minta Moshitta beli periuk kukus. I already have a small oven and mesin putar2 tu. What next do I need for a kitchen ek?